USA

Hög brittiskt officer kritiserar USAs arme

En hög brittiskt officer kritiserar USAs arme och dess insatser i Irak i mycket starka ordalag. Detta skriver Guardian om i artikeln “US army in Iraq institutionally racist, claims British officer”.

Enligt Brigadier Nigel Aylwin-Foster är USAs arme institutionella rasister med en känsla av moralisk rättfärdiggörelse och ett envetet fokus på traditionell krigföring av en särskilt snabb och våldsam sort. De enskilda amerikanska soldaterna är enligt honom nästan alltid artiga och hänsynsfulla men de saknar kunskap och förståelse för lokala förhållanden. Som sagt, rätt hård kritik.

USA spionerar på sina egna medborgare

Update: Tyvärr visade det sig att studenten nedan ljög för sin professor, det talas aldrig om varför han hittade på historien. Läs mer i SouthCoastToday “Federal agents’ visit was a hoax: 12/ 24/ 2005”. Hoppas detta är första och enda gången xdeb.org publicerat något som visar sig inte vara sant.

Orginaltitel: Låna Maos lilla röda och få påhälsning av säkerhetspolisen, verklighet i USA

Att denna historia verkade trovärdig till att börja med beror mycket på den senaste tidens avslöjanden om hur USA spionerar på sina egna medborgare, se Ekots artiklar nedan.

***

En student på University of Massachusetts Dartmouth efterfrågar den officiella versionen av Maos lilla röda på biblioteket. De har den inte utan han får fylla i en ansökan för att låna den från ett annat bibliotek.

Två federala agenter knackar sedan på hans dörr. De talar om att “Maos lilla röda” finns på en bevakningslista och det kombinerat med att han, studenten, rest mycket utomlands är orsaken att de undersöker saken. De har med sig boken han beställt men han får inte behålla den.

Fyra år till med Bush som USAs president

George W Bush blev omvald, jag är inte förvånad men jag är besviken. Lyckligtvis kan amerikanska presidenter sitta max åtta år, två perioder. Man får hoppas att väljarna i USA gör ett klokare val nästa gång.

Jag undrar vilka länder Bush och hans stab planerar att invadera denna period?

Imorgon, den 2 november 2004, väljer USA ny president

På “Electoral Vote Predictor 2004” görs en sammanställning av senaste dagens opinonsundersökningar. Igår söndag var det Kerry 283 och Bush 246 men det är så jämt i ett antal stater att det växlar mycket dag för dag och felmarginalen är väl typ fyra procent eller så.

Det som räknas är “elektorröster”, man behöver 270 för att vinna. SVT har en bra sammanfattning av “USA:s valsystem”. Kolla också in BBCs “US Elections Map”.

På ett par ställen har jag läst diskussioner om opinonsundersökningar inte missar något viktigt. De ringar upp ett antal slumpvalda medborgare och ställer sina frågor. Grejen är att de endast ringer fasta telefoner, inga mobiler. En stor del av de unga väljarna har i USA precis som i Europa, Japan, Korea etc bara mobiler så ingen frågar dem.

Para detta med att organisationer och kändisar (Eminem, P. Diddy, Bruce Springsteen, REM etc.) har propagerat hårt för att i synnerhet unga ska registrera sig för att rösta. De flesta verkar vidare ense om att unga amerikaner i högre grand än genomsnittet är emot Irak-kriget och emot Bush.

Kanske Kerry vinner med marginal till och med, man kan ju alltid hoppas.

Hur många av Bush myndighetspersoner behövs för att byta en lampa?

How many Bush administration officials does it take to change a light bulb?

None. There’s nothing wrong with that light bulb. There is no need to change anything. We made the right decision and nothing has happened to change our minds. People who criticize this light bulb now, just because it doesn’t work anymore, supported us when we first screwed it in, and when these flip-floppers insist on saying that it is burned out, they are merely giving aid and encouragement to the Forces of Darkness. – John Cleese

En bra sammanfattning av Bush regering. Hittade detta på William Gibsons blog.

Synvinklar på och från USA

Gräsrotspolitik på nätet. MoveOn.org har som mål att få vanligt folk in i politiken igen. De hjälper folk att organisera sig och samla in pengar. MoveOn.org är inte en del av Demokraterna men är definitivt emot George W. Bush. De säger att de har två miljoner aktivister runt om i USA. Medierna (Washington Post) säger att det är början på något nytt i amerikansk politik.
* MoveOn.org: Democracy in Action

MoveOn.org bad folk skicka in reklamfilmer under temat “Bush på 30 sekunder”. De valde ut sex vinnare som vad jag förstår ska köra som TV-reklam inför presidentvalet. På följande sida kan man titta på de 150 bästa bidragen.
* Bush in 30 Seconds

Presidentvalet i USA 2004

John Kerry eller George W. Bush, det är frågan. xdeb.org hoppas naturligtvis att Kerry vinner, han är i alla fall mindre dålig än Bush (även om det inte säger så mycket).

Guardian och BBC har bra informations-sidor om valet:
* Guardian Unlimited | US elections 2004 | Special report: US elections 2004
* BBC NEWS | In Depth | Vote USA 2004

Kerrys och Bushs officiella kampanj-sidor:
* John Kerry for President - Official Web Site
* GeorgeWBush.com :: The Official Re-election Site for President George W. Bush

Howard Dean, en vettig(are) Amerikansk president

Howard Dean är en av Demokraternas president-kandidater inför valet 2004. Han verkar ha rätt vettiga åsikter, i synnerhet jämfört med den sittande presidenten men det säger förstås inte så mycket. Mest känd är han kanske för sitt skarpt uttalade motstånd till kriget i Irak.

Han och hans organisation satsar mycket på sin kampanj på nätet. Här är huvudsidan plus en blog och en “tv-kanal”. Intressant läsning.

Folk på nätet som jag har kontakt med verkar gilla honom och det var så jag uppmärksammade honom.

Krig i Irak, igen...

Den 20 mars 2003 klockan 05.34 lokal tid startade USA det andra Irak-kriget. På denna mörka dag tänkte jag det kunde vara lite upplyftande att visa på att det finns andra, mer kloka, amerikaner än George W Bush.

USA - ett år efter attacken på World Trade Center

Det känns som om medierna i USA just nu tävlar om att vara mest patriotiska. Hoppa in på t ex CNN eller MSNBC så får ni se.

Jimmy Carters (fd President) ledare “The Troubling New Face of America” i The Washington Post och Jill Stewarts krönika “Enough, Already!” i New Times L.A är uppfriskande undantag. Det finns amerikaner som faktiskt tänker efter och vågar gå mot strömmen.

Tveklöst var attacken på World Trade Center i september förra året en tragedi, närmare 3000 människor miste livet. Vad jag efterfrågar är lite känsla för proportioner av såväl USA som resten av världen. Det finns en rad andra tragedier runt om i världen där många fler har dött och många fler lidit och lider än i dag. Tibet, Colombia, Afghanistan, Rwanda…

Det kan väl inte vara så att vissa människor är mer värda än andra!? Eller som George Orwell uttryckte det i sin bok Djurfarmen “Alla djur är lika. Men en del djur är mer lika än andra.”

Pages

Subscribe to USA