xdeb

Servern som xdeb.org ligger på har flyttat hem till Sverige

Servern xdeb.net som har huserat bl a. xdeb.org har jag länge hyrt av VPSLink i USA. Den dyra dollarn har aktualiserat frågan om hur många servrar man egentligen behöver.

Nu har jag flyttat xdeb.net, och därmed också xdeb.org, till den VPS hos GleSYS i Sverige som combonet.se redan ligger på. En VPS har inga problem att hantera den totala lasten för dessa sidor. Våra besökare räknas normalt i hundratal och inte i miljoner.

All tjänster ser ut att ha flyttas över framgångsrikt. Det var lite strul med e-postlistorna nu på morgonen men det är löst.

Svenska och europeiska besökare kan nog märka att sidorna är lite rappare nu. Besökare från USA och Asien märker det motsatta. Internet är inte så globalt som man skulle kunna önska.

Uppdaterat xdeb.org till Drupal 6 - det var på tiden

Nu rullar xdeb.org och xdeb.net på Drupal 6.9, äntligen.

Det var flera orsaker till att övergången generellt till Drupal 6 blev så utdragen. Det är inte bara xdeb.org som är sena :-). Utvecklarna av modulerna CCK och VIews bestämde sig för att göra mycket nyutveckling av sina moduler för Drupal 6. Resultatet blev CCK 2 och Views 2 med många bra nyheter och förbättringar. Det tog också ordentligt med tid.

Då CCK och Views är två av hörnpelarna i alla moderna Drupal webb-platser kunde majoriteten av dem inte uppdatera till Drupal 6 innan CCK och Views också var klara.

Jag tror allt fungerar som det ska. Något tema saknas fortfarande men det fixas snart. Alla teman är samma som förut så för besökare är det inte så stora nyheter.

Samma tema med ny färg - Brunt är fint

Förändringen är inte så stor då det är denna färgvariant av temat som jag använt på min egen blog. Skillnaden är att den nu används för hela webb-platsen, förutom för andra bloggar ifall de valt ett annat tema.

Denna förändring tänkte jag göra för länge sedan men hade glömt bort det. Den engelskt röda färgen har funnits med sedan xdeb.org startade år 2000, snart tio år sedan.

Nya teman på xdeb.org för frjo och pippi blogg

Temat på denna blog behåller färgen men är i övrigt helt nytt. Enklare och mer stilrent. Smärre justeringar kommer säkert att göras framöver men i stort är jag mer än nöjd.

Pippis blog har fått ett riktigt tufft och modernt tema med transparenser och allt. Båda teman är designade av Masumi, hör av er till henne om ni vill fräscha upp er egen hemsida.

Dessa nya teman fungerar, men ser inte så snygga ut, i Internet Explorer 6 då den inte klarar av transparens eller modern CSS. Internet Explorer 7 har varit ute i över ett år så se till att få tummen ur och uppdatera kära Windows-användare. Ännu bättre är förstås att byta till en modern och trevlig webb-läsare som Firefox, Safari eller Opera.

För oss som kör Safari har xdeb.org numera ett tjusigt sökfält i Mac-stil. Förutom att det är snyggt så sparar det en historik på sökningar. Ska skriva en blog om hur man fixar detta i Drupal-teman framöver.

Nytt test med Google AdSense på xdeb.org

För två år sedan testade jag att ha annonser från Google AdSense på xdeb.org. Intressant, men inte värt de korvören man tjänade.

Ett problem var att Google hade svårt att förstå vilken text på sidan som var viktig. På xdeb.org skrivs det i många olika språk och annonserna bör hänga med så relevanta saker visas.

Såväl Google AdSense som AdSense-modulen för Drupal har utvecklats så detta verkar fungera bättre nu. Trafiken på xdeb.org har också gått upp så det är dags att testa Google AdSense igen.

Anonyma användare ser nu ett annonsblock upp till höger på alla innehållssidor. Inloggade användare ser inga annonser. Kanske lägger till ett annonsblock i slutet på varje artikel eller liknande framöver, om det verkar fungera ok.

Uppdaterat xdeb.org till Drupal 5

Jag har idag uppdaterat xdeb.org från Drupal 4.7.x till 5.1. Det verkar som om allt fungerar som det ska. Ser ni några problem så hojta till.

Vigillar.se samt xdeb.net är också uppdaterade.

Temat hänger som ni ser fortfarande med :-). Numera har dock flera av de som bloggar på xdeb.org sina egna teman så orginal-temat syns mindre och mindre.

xdeb.org har nu flyttat till xdeb.net

Denna webb-plats plus XdebWiki har nu flyttat till xdeb.net. Den servern har fungerat mycket bra så här långt, jag hoppas att det fortsätter så :-).

Min sida vigillar.se ligger redan på xdeb.net sedan ett par månader.

Det kräver mer att köra sin egen server än att använda ett webb-hotell. Vill man ha full frihet att installera och konfigurera sitt system är det något man inte kommer undan. Att konfigurera Linux-servrar är dessutom kul och lärorikt!

Experimenterar med en ny framsida för xdeb.org

I ett försök att bättre lyfta fram de olika delarna av xdeb.org har jag med hjälp av front_page.module skapat en nya framsida. Kommer att testa lite olika saker där framöver men jag gillar konceptet redan. Det kan nog bli en permanent förändring.

Uppdaterat xdeb.org till Drupal 4.7

Jag har idag uppdaterat xdeb.org från Drupal 4.6.6 till 4.7. Det verkar som om allt fungerar som det ska.

Drupal 4.7 har mycket bättre sökfunktion och stöd för AJAX. Det är nog inte så mycket mer besökare till xdeb.org märker.

Temat hänger som ni ser med fortfarande :-).

Google AdSense är sluttestat på xdeb.org

För ca ett halvår sedan i juli 2005 börjande jag testa med annonser här på xdeb.org och skrev om det i “Google AdSense testas på xdeb.org”.

Nu har jag plockat bort Googles annonser från såväl huvudsidan som wikin.

På ett halvt år drog annonserna in mycket små belopp, precis som väntat. I princip gillar jag dessutom inte annonser även om Goggles textbaserade annonser är hyfsat uthärdliga.

Nu vet jag i alla fall hur det fungerar rent praktiskt och det var huvudsyftet med experimentet.

Pages

Subscribe to xdeb