Teknologi

Drupalsnack poddradioprogram

Drupalsnack är ett poddradioprogram om Drupal och allt däromkring. Av Drupalfolk för Drupalfolk på svenska.

Vi har precis lagt ut vårt första avsnitt, kom och lyssna på http://drupalsnack.se/. Vi pratar om våra favoritmoduler och introducerar oss själva och Drupalsnack poddradioprogram förstås.

Eventuellt kommer avsnitt nummer två innan nyår men annars återkommer vi nästa år. Vår plan är ett avsnitt varannan vecka ungefär. När vi gjort en handfull avsnitt kommer vi att utvärdera intresset och bestämma om vi ska fortsätta eller inte.

Skicka in förslag på saker ni vill höra om, folk ni tycker vi ska intervjua och Drupal-frågor vi kan försöka svara på.

Följ oss på Twitter @drupalsnack.

Privata sociala nätverk med Glassboard

Skapa en grupp på Glassboard och bjud in resten av familjen eller en grupp kompisar. Skicka meddelanden, bilder och videos till varandra. Appar finns för både iPhone och Android och när man sitter vid datorn har de en bra webbapp.

Så långt ser det ut som många andra tjänster, inklusive Facebook. Skillnaden med Glassboard är att det är privat. Det finns inga privatinställningar för allt är privat hela tiden.

Versionshantering med Bazaar för designers - Föreläsning på DrupalCamp

DrupalCamp Stockholm 09 11–12 november höll jag en föreläsning om “Versionshantering med Bazaar för designers”. Här nedan kan ni ladda hem presentationen som PDF-fil.

Föreläsningen inleddes med en presentation om vad versionshantering är, vad man kan göra med det och hur ett arbetsflöde kan se ut. Andra delen var en praktisk demonstration ur en designers perspektiv.

Video från föreläsningen: Versionshantering med Bazaar för designers (Fredrik Jonsson) on Vimeo

Är du säker?

När jag tålmodigt köat mig fram till en försäljare på Telia-butiken och förklarat att jag vill köa för den nya modellen av iPhone frågar försäljaren först om den är till mig själv och när jag svarar ja på detta förklarar han tålmodigt att det är ungefär en månads väntetid. När han inte får någon reaktion på detta tycker han tydligen att han behöver förtydliga budskapet och frågar om jag verkligen är säker på att jag inte vill välja en annan telefon i stället!

Har man en gång haft en iPhone så är svaret självklart. Förstår inte hur jag någonsin klarat mig utan att kunna läsa min mail, surfa, kolla dokument som jag har sparade i molnet, visa bilder från mina fotoalbum, lyssna på musik, få påminnelser, ha tillgång till samma adressbok som i datorn hemma, ha koll på barnens uppdateringar på face-book osv.

Det är samma som att ha många köksskåp, finns utrymmet så uppstår behovet……..

DrupalCamp Stockholm 2009

Fredag och lördag var jag på DrupalCamp i Stockholm. Dag 1 var för beslutsfattare och dag 2 för utvecklare. Dag 3 hölls ett dokument-sprint i NodeOne lokaler i Gamla Stan under ledning av Addison Berry (Drupal documentation team lead) och Johan Falk.

Det var fulltecknat flera veckor i förväg så det fanns verkligen ett uppdämt behov. Drupal är hett! Genomgående mycket hög kvalité på föreläsningarna. Mest intressant för mig var Robert Douglass presentation om Apache Solr search som jag skriver mer om i en senare blog.

Denna DrupalCamp arrangerades av NodeOne och Dataföreningen. Dataföreningen har himla trevliga lokaler mitt emot Centalstationen upptäckte jag. Har arbetat med dem i ett par år för att bygga alla deras webb-platser i Drupal men aldrig varit till dessa lokaler förut.

Läs mer på:

Stoppa Twitters irriterande vana att förkorta URL:er

Postade precis följande Tweet:

Fördomar om vi och dom i världen? Kolla in http://svtplay.se/v/1542302/dokumentar/roslings_varld

Resultatet blev följande:

Fördomar om vi och dom i världen? Kolla in http://tinyurl.com/ceraox

Twitter förkortade ibland automatiskt URL:en via tjänsten http://tinyurl.com/. Det gillar jag inte alls och det verkar inte finnas någon inställning för det. Original URL:en talar om att det är SVT Play, en dokumentär och någon om Rosling (Hans). En tinyurl säger absolut ingenting.

Netgear ReadyNas Duo - Sätt hårddiskarna på nätverket

Senaste året har jag funderat på att gå över till hårddiskar som sitter på nätverket för säkerhetskopiering samt media-filer. Dessa lösningar kallas NAS, Network Attached Storage.

Det lutade först åt Drobo som man skulle kunna koppla in direkt till AirPort Extreme eller via en DroboShare. Mitt val föll dock till sist på en Netgear ReadyNas. Dessa kan kopplas direkt till nätverket via gigabit Ethernet.

Twitter - Vad gör du nu?

Sent om sider har jag börjat med Twitter och finns där under namnet frjo_xdeb.

Twitter föreslår att man, då och då, svarar på frågan “Vad gör du?” med max 140 tecken. Familjen, kompisar och andra intresserade kan välja att följa en och se de tweets (meddelanden) man skriver.

Det går utmärkt att uteslutande använda hemsidan twitter.com för att både läsa och skriva allt. Blir man en lite mer flitig användare finns det en lång rad program och tjänster för både datorer och mobiltelefoner som man kan använda istället.

Mac OS X och 3G modem - Option GlobeSurfer iCON 225 USB

När jag skaffade min iPhone lade jag också till “Datatrafik fastpris” (mobilt bredband) till mitt mobilabonnemang. Med detta kan jag koppla upp mig obegränsat via 3G, GPRS och Homerun (wi-fi hotspots). Tyvärr kan man inte koppla upp datorn via sin iPhone, och jag skulle nog vilja spara batteritiden till något annat även om det gick. (Uppdatering 2010-01-13: Numera fungerar det utmärkt att koppla upp datorn via sin iPhone)

En kompis tipsade mig om extrakort till Telia abonnemang för 30 kr i månaden. Korten har ett eget telefonnummer men går på samma abonnemang och räkning som huvudkortet. För säkerhets skull hörde jag med Telia om det var något avtalsproblem med att stoppa detta kort i ett 3G modem och utnyttja “Datatrafik fastpris” med datorn. Inga problem alls sa Telia, det var snarare poängen med tjänsten. Klart billigare än att skaffa ett separat abonnemang för mobilt bredband.

Uppdatering 2009-09-24: Option har släppt Snow Leopard (Mac OS X 10.6) uppdateringar som ser ut att fungera bra. Ladda hem på Option Software download.

Uppdatering 2010-01-13: Options drivrutiner för Snow Leopard (Mac OS X 10.6) är tyvärr buggiga, rekommenderar att ni köper ett annat märke. Se kommentarer nedan.

Musik på iTunes store äntligen fri från DRM

Äntligen! Nu kan man på allvar börja handla musik på iTunes store. All musik är nu, eller i alla fall inom kort, iTunes plus, dvs. DRM fri samt kodad i 256 kbps AAC.

iTunes Music store kom till Sverige år 2005 med det tog två år innan en mindre del av musik kom som “iTunes Plus” och jag började köpa lite musik där. Totalt har det inte blivit mer än en handfull inköp då utbudet av iTunes Plus varit så begränsat.

Den mesta musiken har jag tills nu fortfarande köpt på CD och rippat till datorn men nu kan det bli ändring på det. Då jag sedan en tid spelar all min musik via datorn köper jag den gärna som nedladdningar. Med 256 kbps AAC låter det nog bra även för oss med lite högra krav. Allra helst skulle jag förstås vilja att det var Apple Lossless, Flac eller något annat oförstörande komprimering som erbjöds.

Pages

Subscribe to Teknologi