Teknologi

Två veckor av skräppost och den mesta är Svensk

På två veckor har det ansamlats 26 stycken skräppost in min skräppostmapp. Av dessa är 17 på Svenska, de flesta skickade från Sverige av Svenska företag! I Sverige är det obegripligt nog lagligt för företag att spamma andra företag.

Att det är så pass få spam totalt beror på att all post går via min egen Mail relay och MX backup tjänst. Den tar bort minst 95 procent eller mer av all skräppost med hjälp av spärrlistor, DNS och SPF kollar m. m. Kör du egen e-postserver så kolla gärna in tjänsten.

Drupalsnack poddradioprogram

Drupalsnack är ett poddradioprogram om Drupal och allt däromkring. Av Drupalfolk för Drupalfolk på svenska.

Vi har precis lagt ut vårt första avsnitt, kom och lyssna på http://drupalsnack.se/. Vi pratar om våra favoritmoduler och introducerar oss själva och Drupalsnack poddradioprogram förstås.

Eventuellt kommer avsnitt nummer två innan nyår men annars återkommer vi nästa år. Vår plan är ett avsnitt varannan vecka ungefär. När vi gjort en handfull avsnitt kommer vi att utvärdera intresset och bestämma om vi ska fortsätta eller inte.

Skicka in förslag på saker ni vill höra om, folk ni tycker vi ska intervjua och Drupal-frågor vi kan försöka svara på.

Följ oss på Twitter @drupalsnack.

Versionshantering med Bazaar för designers - Föreläsning på DrupalCamp

DrupalCamp Stockholm 09 11–12 november höll jag en föreläsning om “Versionshantering med Bazaar för designers”. Här nedan kan ni ladda hem presentationen som PDF-fil.

Föreläsningen inleddes med en presentation om vad versionshantering är, vad man kan göra med det och hur ett arbetsflöde kan se ut. Andra delen var en praktisk demonstration ur en designers perspektiv.

Video från föreläsningen: Versionshantering med Bazaar för designers (Fredrik Jonsson) on Vimeo

DrupalCamp Stockholm 2009

Fredag och lördag var jag på DrupalCamp i Stockholm. Dag 1 var för beslutsfattare och dag 2 för utvecklare. Dag 3 hölls ett dokument-sprint i NodeOne lokaler i Gamla Stan under ledning av Addison Berry (Drupal documentation team lead) och Johan Falk.

Det var fulltecknat flera veckor i förväg så det fanns verkligen ett uppdämt behov. Drupal är hett! Genomgående mycket hög kvalité på föreläsningarna. Mest intressant för mig var Robert Douglass presentation om Apache Solr search som jag skriver mer om i en senare blog.

Denna DrupalCamp arrangerades av NodeOne och Dataföreningen. Dataföreningen har himla trevliga lokaler mitt emot Centalstationen upptäckte jag. Har arbetat med dem i ett par år för att bygga alla deras webb-platser i Drupal men aldrig varit till dessa lokaler förut.

Läs mer på:

Swedish stemmer för Drupal 5 och 6 är släppt

Swedish stemmer modulen implementerar en svensk “stemming algorithm” för att förbättra sökresultaten på svensk innehåll med Drupals inbyggda sökfunktion.

Modulen reducerar varje ord i sökindexet till ordet rot så att variationer på ett ord (t ex.. “klok, klokare, klokast” or “klockan, klockans”) räknas som likvärdiga vid sökning.

Hemma från Drupalcon 2008 i Szeged, Ungern

Drupalcon 2008 i Szeged var fantastisk! Konferensen själv var otroligt välorganiserad, konferenslokalen hypermodern och trevlig, staden vacker och ren, människorna trevliga och välkomnande och de trådlösa näten både på hotellet och konferensen fungerade hela tiden med acceptabel bandbredd.

Så bra var det faktiskt, till råga på allt sken solen från en blå himmel större delen av tiden.

En svart till mig och en vit till frun tack

iPhone, den är precis lika rolig att använda som jag trodde!

Saker jag verkligen gillar med telefonen:

  • Skärmen, den enda skärm jag sett som kan jämföras är den på Sony PSP.
  • Knapp för att växla till tyst läge. “Manner mode” kallas det i Japan och det är verkligen gott uppförande att inte störa sin omgivning med fåniga ringtoner.
  • GPS, flera program använder det redan och många fler fyndiga lösningar kommer säkert att dyka upp.

Drupalcon 2008 i Szeged, Ungern - min första Drupalcon

Drupalcon Szeged 2008 | Szeged, Hungary; August 27-30, 2008. blir min första Drupalcon. Hoppas på att knyta många kontakter, träffa folk som jag förut bara haft kontakt med via nätet och förstås lära mig mycket nytt på och utanför föreläsningarna.

Det ska också bli intressant att se lite av Ungern och staden Szeged. Ungern var, och är nu återigen, en viktig del av Centraleuropa.

iPhone, finns det någon som inte vill ha en :-)

Apple - iPhone, vill ha! Kommer till Europa i slutet av året så man får lov att bärga sig.

Kolla in när Steve Jobs presenterar iPhone så kommer ni att vilja ha en själva också :-).

Mobiltelefon + iPod + Internet pryl i en förpackning. Operativsystemet är Mac OS X, i en något bantad version får man anta. Inget tangentbord utan allt görs via pek-skärmen.

Varför märkspråk är bättre än wysiwyg-editor

Det finns förenklat tre olika metoder man kan använda för att mata in artiklar och annan text på en hemsida med ett publiceringssystem, t ex Drupal som vi använder här.

  1. Användaren gör all formatering av texten helt manuellt med html-taggar. Detta är mycket flexibelt men kräver att användaren kan skriva html-kod, och även då är det krångligt och blir lätt fel.

  2. Användaren använder ett märksystem som systemet översätter till html-taggar innan texten visas för besökare. Den inmatade texten blir förhållandevis ren och kan översättas till annat än html vid behov. Märksystem brukar vara relativt lätta att lära sig och de har inbyggda kontrollera så att felaktig kod undviks.

  3. En wysiwyg-editor som fungerar ungefär som en ordbehandlare, t ex MS Word. Enkelt för användaren men koden som produceras blir ofta inte så ren och snygg. Användaren lockas ofta också att använda väl mycket formatering.

En wysiwyg-editor är vad många kräver då de tycker allt annat verkar för krångligt, de vill inte lära sig någonting nytt. Jag har till dags dato lyckats övertyga nästan alla mina kunder att välj alternativ två trots det initiala motståndet.

Pages

Subscribe to Teknologi