Min nästa Mac kommer tydligen att ha "Intel Inside"

Tags:

“Intel Inside” ryktena som florerat den senaste tiden var alltså sanna. Apple ska börja använda processorer från Intel istället för de PowerPC processorer från Motorola och IBM de använder idag.

Steve Jobs släppte nyheten idag under sin keynote på utvecklarkonferensen i San Francisco. Apple har släppt följande pressmeddelande också “Apple to Use Intel Microprocessors Beginning in 2006”.

Uppdatering 2005-06-07: Watch Apple CEO Steve Jobs kick-off the Worldwide Developers Conference with a keynote address from San Francisco’s Moscone West.

Vad jag förstått så drar nya PowerPC processorer (t ex. G5) mycket ström och blir varma. De passar därmed dåligt i bärbara datorer och datorer man vill ska vara tysta (behövs det många fläktar är det svårt att göra datorn tyst).

Intel hade länge problem med att få fram processorer för bärbara datorer. Batteritiderna på Windows-datorer var skrattretande jämfört med Apples. Med Pentium M processorerna har de dock gått från skrattretande till helt OK.

Apple har naturligtvis fått se vad Intel tänker släppa åren som kommer och då Apple valde att köra med Intel så måste de ha visat mycket coola grejor.

Nu är det bara att hoppas att Apple klarar av övergången till Intel lika smidigt som övergången från 680x0 till PowerPC. Det Steve Jobs visade på utvecklarkonferensen i San Francisco tyder på att de kommer att fixa det. Jag hoppas dock (och tror) att vi slipper se fula “Intel Inside” loggor på de nya Macarna.

Enligt Daringfireball kommer Classic inte att stödjas på de nya Intel Macarna. Det är ett gäng år sedan Mac OS 9 var nytt så jag tror inte det är ett problem.