All's archive October 2004

Hur många av Bush myndighetspersoner behövs för att byta en lampa?

How many Bush administration officials does it take to change a light bulb?

None. There’s nothing wrong with that light bulb. There is no need to change anything. We made the right decision and nothing has happened to change our minds. People who criticize this light bulb now, just because it doesn’t work anymore, supported us when we first screwed it in, and when these flip-floppers insist on saying that it is burned out, they are merely giving aid and encouragement to the Forces of Darkness. – John Cleese

En bra sammanfattning av Bush regering. Hittade detta på William Gibsons blog.

Tio i top ger vika för det folk verkligen vill ha

En massmarknad för massan, majoriteten lyssnar på de populäraste skivorna, ser de populäraste filmerna och läser de populäraste böckerna. Är detta en naturlag eller en parantes i historien? Lyckligtvis lutar det åt att det senare är mer korrekt.

Är det så att 80 procent av musikköparna verkligen tycker att tio i top är den bästa musiken? Chris Anderson på Wired skriver i artikeln “The Long Tail” att när folk får möjlighet att välja fritt på Amazon, iTunes etc. så visar det sig att deras musiksmak är mycket mer blandad än så.

Podcasting, det är nytt och det är hett

Det handlar om radio, ja ungefär i alla fall. Allt fler nöjer sig inte med text, de vill sända ut sin röst på nätet. Pratradio med någon intervju kanske och ibland lite musik .

Man tar sin dator, en mikrofon, ett program som kan spela in och börjar prata. När man pratat klart komprimerar man lämpligen filen i AAC/OGG/MP3 så den inte blir allt för stor. Sedan är det bara att ladda upp den på sin hemsida, skriva några rader om det hela samt lägga till en länk till filen så folk kan ladda hem och lyssna.

Vart brukar AAC/OGG/MP3-filer hamna? I en iPod förstås. Radioutsändning på engelska är “broadcasting”. Podcasting är född!

Nyhetsläsare för RSS, NetNewsWire

Det finns för många bra hemsidor och för lite tid att besöka dem alla. Några av dem uppdateras varje dag och andra någon gång per månad. Det är sällan allt på en hemsida är intressant.

Lösningen på ovanstående “problem” heter RSS parat med en Nyhetsläsare för RSS, se nedan.

SpaceShipOne vann Ansari X Prize

SpaceShipOne nådde idag rymden, över 100 Km höjd, för andra gången på två veckor och vann därmed Ansari X Prize på $10 miljoner.

“What we finally have here, after 40 years of waiting, is the beginning of the personal spaceflight revolution.” – Peter Diamandis president X-Prize Foundation

Detta tror jag betyder att turist-resor till rymden blir verklighet i vår livstid. Det kommer inte att bli billigt men inte onåbart heller tror jag. Vart köper man biljetter?

Vi skriv tidigare om “SpaceShipOne nådde rymden igår”. Läs mer hos BBC “SpaceShipOne rockets to success”.

Japansk blog tar över xdeb.org ;-)

Observanta läsare har troligen uppmärksammat att vi huserar en Japansk blog här på xdeb.org sedan några månader. Kolla in Pippis blog, kan ni inte Japanska så kan ni titta på bilderna i alla fall :-).

Pippi postar oftare än jag själv och har fler besökare. Andra Japanska bloggar som Trettiotre Films och Silver Varg länkar till Pippis blog.

Väldigt många besökare kommer till Pippis blog via Goggle, de söker på Japanska efter IKEA, illaluktande fiskburk, Bamse m m.

Tack vara att Drupal kör med Unicode (UTF-8) så är det inga problem att blanda Svenska, Japanska och i stort sett vilket annat språk som helst på samma sida.

Telefonera via Internet del 2, Skype

Det har hänt en del sedan jag skrev första delan av “Telefonera via Internet”. Telia och flera andra aktörer har börjat erbjuda VoIP (Voice over IP) men de lösningar jag sett har varit tillkrånglade (kräver Windows, speciella telefoner etc.) och priserna är för höga. Ett undantag har jag hittat.

Skype är ett program för ljud- och text-chat. Det är också ett program för VoIP så man kan använda det för att ringa vanliga telefoner. För utlandssamtal är det betydligt billigare än vanlig telefoni, SkypeOut prislista. All kommunikation från dator till dator är fri. Skype har versioner för Windows, Mac OS X, Linux och Pocket PC. Jag har bara testat Mac OS X versionen men har hört att det ska fungera bra på Windows också (så bra som Windows nu kan fungera ;-).